Синдикатът КТ „Подкрепа" събра в неделния ден стотици свои синдикалисти от цялата страна на 9-тия конгрес на организацията. Домакин на срещата бе една от най-големите зали на Националния дворец на културата (НДК) в столицата, където над 770 делегати на синдика с интерес чуха оценката за ситуацията в страната ни.

Няма формула, която да отдалечи Тренчев от „Подкрепа", категоричен Манолов
Още...

Конгресът на КТ „Подкрепа" ще продължи в следващите два дни, като крайният резултат се очаква да бъде оттеглянето на настоящия президент на синдиката д-р Константин Тренчев. По всяка вероятност на мястото му ще седне сегашният вицепрезидент Димитър Манолов.

Нито един от вицепремиерите или министрите в кабинета „Борисов 2" не уважи събранието на синдикалистите. Политическият ни елит бе представен само от зам.-председателя на ГЕРБ и кмет на София Йорданка Фандъкова, социалния министър в първия мандат на Бойко Борисов - Тотю Младенов, социалистката Корнелия Нинова и министъра на труда и социалната политика от кабинета „Орешарски" - Хасан Адемов. Впоследствие стана ясно, че премиерът Бойко Борисов вероятно ще се присъедини към коктейла на синдикалистите вечерта.

Българската икономика расте и се подобрява структурно, обяви Данев
Още...

Навръх своя рожден ден и на рождения ден на КТ „Подкрепа" президентът на синдиката д-р Константин Тренчев описа България такава, каквото я вижда в момента. „Картината на днешна България няма да се хареса на политиците, тъй като голямата част от отговорността за тази тъжна картина е тяхна", подчерта д-р Тренчев. Той определи последните 26 години от развитието на страната ни като време на глобални драматични и болезнени процеси, рушащи вековните морални, нравствени и културни устои на християнската цивилизация.

България днес е в състояние на победена страна след дълга и унищожителна война, загубила милиони от своето население, с драстично намален трудов и икономически потенциал, без обща кауза, потъпкан национален дух, примирена и приела своето поражение", призна президентът на КТ „Подкрепа". В това време той вижда и създала се върхушка, която представлява елит от политици, бизнесмени, лица от бившата ДС и БКП, общественици, криминални структури.

И описвайки проблемите на страната ни, д-р Тренчев продължи: „Минималните ни работни заплати са по-ниски от тези в държави от третия свят. 1,5 млн. пенсионери и 500 хиляди инвалиди живеят в глад, лишения и тотална мизерния. 70% от българските домакинства не разполагат с доходи за нормална издръжка. Институциите не служат на интересите на хората, тъй като са превзети от корупция".

Българското земеделие остана в миналото, посочи още Тренчев. "Българският учител стана обект на унижения, насилия и подигравки. Всяка години 15 хиляди деца напускат училище. За последните 6 години 3 хиляди български лекари са напуснали страната, българският народ е най-болният в Европа, стотици хиляди нямат достъп до системата, а здравеопазването ни продължава да бъде недофинансирано. Българската православна църква не може да се избави от комунистическото наследство и сега тя е сериозно отслабена", продължи да описва проблемите Константин Тренчев.

И тъй като КТ „Подкрепа" е единствената синдикална организация, оцеляла от времето на 1989 година, д-р Тренчев обърна поглед именно към прехода у нас.

Промените в България бяха извършени с цинизъм, жестокост и грабеж", установи президентът на синдиката. По-думите му, всички тогава са мечтаели за промяна, но не са знаели как да я осъществяват. Като най-важен въпрос за прехода д-р Тренчев изтъкна този за промяната на собствеността. Собствеността попадна на безценица в ръцете на хората от БКП, които днес наричаме „назначени капиталисти", изтъкна д-р Тренчев.

Той сподели още, че през годините се е срещал с много премиери на страната ни, за да се опита да ги убеди, че въпреки допуснатите грешки, все пак държавата има права да проконтролира какво става с тази собственост. „Общото им оправдание бе, че това е много трудно и нищо не може да се направи", разкри още президентът на КТ „Подкрепа".

Д-р Тренчев отдели и няколко думи за настоящата политическа обстановка у нас, като отбеляза, че за последните четири години се смениха пет правителства, днес имаме най-многопартийния парламент в нашата нова история и може би най-компромисния коалиционен кабинет. „Друг е въпросът какви са резултатите за хората от тези събития", загатна д-р Константин Тренчев.

Дори и след силните думи от доклада на д-р Тренчев, кметът на София Йорданка Фандъкова откри позитивизъм и вяра, че нещата у нас могат да се променят към по-добро. „Благодаря за добрия социален диалог, за да може в годините на най-тежката криза да запазим не само финансовата криза, но и да развиваме нашия град, да откриваме работни места", се обърна с поглед към д-р Тренчев столичният кмет.

И при този повод тя напомни, че в София непрекъснато се разкриват нови детски градини, а по улиците се движат нови автобуси, тролейбуси и трамваи.

Аз се надявам д-р Тренчев да продължи да бъде водеща фигура в намирането на решения за страната ни", отбеляза Фандъкова и подчерта, че прави този призив на базата на медийни публикации за оттеглянето на д-р Тренчев от първото място в КТ „Подкрепа".

С добрия диалог със синдиката се похвали и председателят на парламентарната социална комисия и депутат от ДПС Хасан Адемов.

Надявам се сътрудничеството между ДПС и КТ „Подкрепа" да продължи, за да може вашите мечти от началото на прехода да бъдат довършени от вашите последователи", също се обърна към д-р Тренчев Адемов. Подобно на кмета на София и ДПС депутатът съзря оптимизъм сред песимизма и напомни, че мъдрият български народ е казал - „след лошото идва и хубавото".

Продължавате все така - бъдете здрави и със същия борбен дух. Ще успеете", поздрави събралите се синдикалисти и социалистката Корнелия Нинова. Тя прочете поздравление от името на лидера на „БСП Лява България" Михаил Миков, в което той определя д-р Константин Тренчев като личност с непокорен дух и независим ум. „Създаден преди 26 години още от първия си ден КТ „Подкрепа" заема мястото си на опора на прохождащото гражданско общество в нова България", е записал още „червеният" председател.

За това, че е съумял да тръгне от нулата и да направи КТ „Подкрепа" не просто незаобиколим, но и ключов фактор при вземането на важни решения в държавата, пък поздрави д-р Тренчев зам.-председателят на АБВ Румен Петков. „Той успя да направи синдикализма една от действащите институции в България", продължи с похвалите Петков.