Има опасност страната ни да загуби контролния пакет от 51 процента в АЕЦ "Белене", заради невъзможността да осигури финансиране.

Това каза депутатът от енергийната комисия Йордан Костадинов, цитиран от БНР.

България в момента няма възможност, поне не е показала такава, и форма за финансиране на проекта „Белене".

Ако не се намери решение как ще финансираме проекта, ще изпуснем контролния пакет и ще се окаже, че на територията на България ще си имаме една ядрена централа, но тя няма да бъде българска собственост, предупреди Костадинов.

По думите на Йордан Костадинов ако продължаваме да се бавим, опциите са две: Или да засилим силно руското влияние или да го оскъпим с още няколко милиарда.

"Защото лихвите по депозитите вървят нагоре, а този заем трябва да бъде обезпечен по някакъв начин", посочи депутатът от енергийната комисия в парламента.

Той обясни, че надеждите са били Българският енергиен холдинг (БЕХ) да финансира по някакъв начин проекта след като генерира някаква печалба, но замразявайки цената на парното в София, изкупувайки електроенергия от Бобов дол на много висока цена, той на практика няма печалба. Затова е не може да се отделят средства за АЕЦ „Белене".

Според Йордан Костадинов, вместо да води разговори за допълнителни компенсации за 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй, премиерът трябва да изпълни решението на парламента за преговори с Европейската комисия за повторното пускане на спрените реактори.