България и Белгия споделят необходимостта от по-координирана европейска енергийна политика. Около тази теза се обединиха днес федералният министър на икономиката, енергетиката, външната търговия и наука на Белгия Марк Фервилген и президентът на България Георги Първанов, предаде БНР.

Те участваха в симпозиум "България и Белгия - икономически партньори в Европейския съюз". Форумът е в рамките на официалното посещение на престолонаследника на Белгия принц Филип и принцеса Матилда, които са в България начело на официална и бизнес делегация по покана на президента Георги Първанов.

Според белгийския министър необходимостта от по-координирана европейска енергийна политика се налага от факта, че Европа трябва да има по-силна позиция на световната енергийна шахматна дъска. Министърът настоя за създаването на енергийна бяла книга на Европа, която да стане дългосрочна стратегия за ограничаването на външната енергийна зависимост на Европа и за по-ефективно използване на енергията.

Президентът на България Георги Първанов каза, че е също за координирана европейска енергийна политика. В рамките на шегата той припомни, че досега единствените координирани действия по отношение на българската енергетика от страна на Европа са били затварянето на четирите малки блока на АЕЦ "Козлодуй".