Насърчаване на дейностите за осъществяване на доставки на природен газ от Египет за България, региона на ЮИЕ и ЕС чрез газопровода НАБУКО и евентуален бъдещ терминал за втечнен природен газ на българското черноморско крайбрежие.

Това бе в центъра на разговорите между правителствените представители на двете страни по време на посещението на българската делегация, водена от заместник-министъра на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова в Египет, съобщиха от министерството на икономиката и енергетиката.

Страните изразиха желание да инициират преговори между националните газови компании на двете страни - „Булгаргаз Холдинг" и EGAS относно договаряне условията на бъдещи газови доставки за България и региона.
Беше постигнато съгласие за насърчаване участието на български и египетски компании в областта на проучването, добива и преноса на нефт и природен газ.
Договорено беше и разширяване на двустранното сътрудничество в областта на електроенергетиката, минното дело, като и в рамките на Евро-средиземноморското енергийно партньорство към EUROMED.

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова подписа от българска страна Заключителния протокол от 13-та Смесена междуправителствена българо-египетска комисия за икономическо, търговско и научно-техническо сътрудничество. Сесията се проведе в Кайро на 17 и 18 април 2007 г.

В рамките на форума двете страни подписаха Споразумение за икономическо сътрудничество между правителството на България и Египет и беше ревизиран Договорът за взаимно насърчаване и защита на инвестициите.

Българската страна връчи проект на Споразумение за сътрудничество в областта на информационните технологии и съобщения.

В резултата на водените преговори двете страни се договориха за активно сътрудничество между националните панаири на България и Египет и интензивна размяна на бизнес делегации; за активизиране на индустриалната сътрудничество в областта на електрониката; хранително-вкусовата промишленост и туризма.