България и Румъния ще оспорят днешното решение на Европейската комисия квотите за улов на черноморски калкан за двете страни да бъдат 76 тона през 2010 година.

Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след днешното извънредно заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел.

Европейската Комисия намали с 25 на сто квотите на България и Румъния за улов на калкан пред 2010-а година.

По този начин разрешеният улов догодина у нас ще е 38 хиляди тона, вместо досегашните 50 хиляди, предаде БНР.

Като основна причина за орязването на квотите от
Еврокомисията посочват научни изследвания, според които популацията на калкана в Черно море е намаляла и трябва да се създадат условия за нейното възстановяване.

България изчерпи още през април тазгодишната си, значително по-висока квота за улов на калкан, и властите у нас многократно искаха от Брюксел увеличаване.

Мирослав Найденов не е успял да се види с новия си румънски колега, който е изпратил на Съвета свой представител.

С него обаче е договорено България и Румъния да изготвят единна позиция по наличието на калкан в техните черноморски акватории, който да бъде представен в европейските институции от постоянните представители на двете страни към тях.

Министър Найденов заяви още, че до края на годината на животновъдите у нас ще бъдат изплатени 60 милиона лева държавни помощи, като плащането ще се извършва според главите добитък - крави, овце, кози.