Сред двустранните срещи на президента Георги Първанов с участници в енергийни форум в София е и срещата със сръбския президент Борис Тадич. Проектът „Южен Поток" и изграждането на междусистемна връзка България и Сърбия е една от темите, които двамата са обсъдили.

Първанов заяви след срещата: "Нашите две страни имат ключово място в реализацията на проекта „Южен Поток", добавихме към това и тази междусистемна връзка България и Сърбия, която може да бъде важна в условията на криза."

Двамата са говорили и за строежа на атомната централа в Белене, която по думите на президента „също може да има балкански измерения", съобщава БНР. 

Президентът Първанов заяви, че проблемите с финансирането на АЕЦ „Белене" трябва да ги решава правителството.

„Нещата в условията на финансова криза не стоят добре.", коментира Първанов.

Коментирани са и редица други въпроси, свързани с отношенията на България и Сърбия от гледна точна на актуалния им характер - АМ „Ниш - София", която по думите на Първанов „е първостепенен ангажимент", и отварянето на нови ГКПП Салаш - Ново Корито и Банкя - Петачинци.

Президентът Първанов посочи ,че отварянето на новите пунктове заедно с 30- километровата безвизова зона около границата би могло да даде простор за икономически и културни контакти на населението от двете страни на границата.

Президентът на Сърбия Борис Тадич също изтъкна важността на проектите, които ще увеличат икономическия потенциал на двете страни и ще подобрят живота на хората от двете страни на границата. Тадич също каза, че трябва да се завършат двете нови ГКПП и коридор номер 10.

Сръбският президент посочи, че се очаква правителството на страната му да одобри търг за коридор 10 - за отсечката от Ниш до българската граница и изрази увереност, че до края на мандата на правителството ще бъде завършена отсечката. Борис Тадич отбеляза и участието на България и Сърбия в проекта "Южен поток", както и дейностите на страната му за изграждане на хранилища за газ.

По този начин ще бъдем регионален партньор в условия на криза, както беше в началото на годината, когато България и Сърбия и нашите граждани пострадаха от спирането на доставките на газ в следствие на спора между Украйна и Русия, допълни Тадич.