България остава стабилна бизнес дестинация. Това показва проучване на бизнес средата в България направено от Германо-българската индустриално-търговска камара, цитирано от заместник-министъра на икономиката Лъчезар Борисов по време на официално откриване на изложението "Бултишад".
Изложението е организирано от Българско-турската търговско-индустриална камара (БТТИК) с подкрепата на Търговската секция при Посолството на Република Турция, информираха от Министерството на икономиката.

Според проучването, на въпроса "Бихте ли инвестирали отново в България?" 90% от анкетираните фирми членове отговарят положително. 59% от участниците оценяват настоящата икономическата обстановка у нас като задоволителна.

Подобни факти дават и шведските компании, а според изследване подготвено от представители на Испанската търговска камара България е европейският магнит за испанските малки и средни предприятия. Корпоративният данък от 10% и квалифицираната работна ръка са посочени сред предимствата на страната ни.

"За нас е важно да се запознаем с мнението за бизнес в България и на членовете на Българско-турската търговско-индустриална камара.", подчерта зам.-министър Борисов.

Един от основните приоритети на Министерство на икономиката е предприемане на активни мерки за подобряване на бизнес средата и стесняване на дистанцията между бизнеса и институциите, каза Лъчезар Борисов пред турските бизнесмени.

Според него откриването на българо-турското изложение е знаково събитие именно защото се провежда за първи път и е по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

"Приоритетите, зад които България ще стой по време на Председателството, в областта на икономиката, са приемане на Обща стратегия за индустриална политика на ЕС, насърчаване на предприемачеството, основано на цифрови технологии и иновации, постигане на напредък по прилагането на Инициативата за стартиращи и разрастващи се предприятия, укрепване на едно от най-важните постижения на ЕС - Единният пазар", обясни зам.-министър Борисов.

Страната ни работи активно за развитие на търговско-икономическите отношения със съседните страни. Турция е един от водещите търговски партньори на страната, каза Лъчезар Борисов.

17.4% ръст на стокообмена ни с Турция

17.4% ръст на стокообмена ни с Турция

3000 фирми с турско участие работят в България

"Двустранният стокообмен бележи ръст, като на годишна база надхвърля 3,5 млрд. евро. Надяваме се тази положителна тенденция да продължи и поради факта, че само за първите 9 месеца на 2017 г. търговията между двете страни е над 2,9 млрд.евро", заяви зам.-министър Борисов.

По думите му потенциалът на двете икономики създава предпоставки за по-активно сътрудничество, както в областта на търговията, така и в областта на инвестициите и производственото коопериране.