ниваБългария ще настоява да отпадне националното съфинансиране на субсидиите, които земеделците получават от европейския бюджет, съобщи пред БНР заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров. Това е една от темите, които ще предизвикат остри противоречия в предстоящата дискусия за общата селскостопанска политика на Европейския съюз.

На 17 ноември комисарят по земеделието Дачиан Чолош ще обяви основните идеи, по които ще се дебатира във връзка с разпределянето на парите за земеделие. За първи път страната ни ще има думата при определянето на европолитиката в сектора.

Близо половината от бюджета на Евросъюза се отделя за земеделие и затова дискусиите по общата селскостопанска политика ще бъдат разгорещени. Ако разрешението за национално съфинансиране на земеделието остане в сила и след 2013 година, България ще продължи да е неравнопоставена с останалите страни.
Затова официалната позиция на страната ни ще бъде всички да получават по равно от евробюджета, без държавата да има право да добавя към получените субсидии.

„Защото, очевидно е, че държавите с по-силна икономика биха могли да подпомагат фермерите си съответно повече, което автоматически поставя държавите, които са с по слаба икономика, в едно неравностойно положение още от тоя етап", обясни Димитров.

Другата тема, за която страната ни ще търси съмишленици сред новите страни-членки, е изравняване на субсидиите за българските фермери с колегите им от останалите страни. В момента у нас земеделците получават 40 процента от това, което получават другите европейски земеделци.