Министърът на енергетиката Трайчо Трайков ще предложи страната ни да внесе своя дял в проектната компания за „Бургас-Александруполис", а после ще се търси отговор на въпроса доколко рентабилно е за страната ни да инвестира в проекта.

Това означава, че трябва да се платят 5 милиона евро, за да не се разпадне проектната компания.
"Плюсовете и минусите на този проект не са окончателно ясни, но ако не се платят 5-те милиона евро, то проектната компания може да се разпадне по вина на България и в такъв случай страната ни може да изплаща неустойки", отбеляза министърът.

Следващите години България ще трябва да инвестира в този проект 350 милиона евро, каза Трайчо Трайков в отговор на въпрос доколко полезен е той за страната ни и добави, че би определил проекта като рентабилен, ако не беше свързан с екологични рискове.

Според него във връзка с газовия проект "Южен поток", Русия е предложила капацитетът му да бъде удвоен, което връща нещата в "изходно положение", тъй като трябва да се правят нови разчети.

Днес стана ясно, че ЕС ще отпусне 45 милиона евро на България и Гърция за свързване на газопреносните им системи, двете страни ще трябва да дофинансират проекта до пълната му стойност от 118 милиона, или да осигурят още по 36 и половина милиона за реализацията му.

Газовата връзка с Румъния, пък, ще струва 27 милиона евро. От Брюксел ще дойдат 9 милиона. Също по 9 милиона ще трябва да платят българската и румънската страна и това ще трябва да стане буквално в следващите месеци, съобщи министърът, като добави, че не очаква България да има проблеми с осигуряването на парите.