България се намира на незавидното девето място в индекса на Credit Market Analysis, отчитащ волатилността на суверенния дълг на отделните държави и вероятността от просрочване на задълженията им. 

Индикаторът отчита процентните изменения в цената на застраховане на дълга по 5-годишните кредитни суапове срещу просрочване. Отчитането е станало след проучване на реалните сделки сред 1 200 водещи продавачи на CDS, съобщава money.bg

Цената на суапа срещу просрочване на дълга на България се оценява на 389.00 базисни пункта над цената на застраховане на американските държавни облигации с 5 г. падеж, като един базисен пункт е еквивалентен на заплащане от $1000 на година за прехвърляне на риска от неизплащане на $10 млн. дълг.

На първо място в незавидната класация е Аржентина със средна цена на 5-годишен кредитен суап за суверенния й дълг от 1979.60 базисни пункта, а на второ място е Украйна с цена за CDS от 1683.15 базисни пункта.

Преди България в първата десетка са още Венецуела, Латвия, Исландия, Дубай, Казахстан и Литва.

От Credit Market Analysis оценяват възможността за просрочване на българския дълг на 24.13%, при риск от просрочване от 71.88% за Аржентина.

Плътно ни следва Румъния, като цената на застраховане чрез суап на риска с 5-годишен контракт за румънския суверенен дълг е средно 386.24 базисни пункта, а рискът от просрочване е оценен на 23.96%.

От Credit Market Analysis отчитат цените на застраховките срещу вероятността за неизпълнение на задълженията на 63 правителства.