Съвместна структура за управление на съоръжението Дунав мост 2 ще бъде изградена между българската и румънска страна до края на 2009 година, съобщават от пресслужбата на община Видин.

Това е решено на съвместното заседание на Смесения българо - румънски комитет по проект "Дунав мост при Видин - Калафат", което се проведе в Русе на 1 и 2 октомври 2008 година.

В него участваха областният управител на Видин Кръстьо Спасов и кметът Румен Видов.

На срещата е подготвено двустранно междуправителствено споразумение за бъдещата съвместна организационна структура за управление на моста.

С приемането на този документ се дава възможност да бъде преведен и вторият транш от авансовото плащане по програма ИСПА. От румънска страна е поет ангажимент до края на тази година да бъде избран изпълнител на строителните работи на прилежащата инфраструктура на румънска територия.

Насрочена е и следващата работна среща за 10.10.2008 г. в Букурещ, на която ще участват представители на фирмата изпълнител и представители от българските и румънски институции. Те ще изяснят статута на допълнителен терен за извършване на тестове на пилоти на румънска територия.