Българското производство на плодове и зеленчуци не достига за пазара и почти всички фабрики за преработка на земеделска продукция се налага да правят внос, за да задоволят нуждите на производството си.
Внасят се червени чушки и патладжани, например от Гърция, Турция и Македония, съобщава БНТ.

От предприятието за консервиране на зеленчуци и плодове в Хаджидимово са категорични, че трябва да се даде възможност на земеделските производители да произвеждат повече зеленчуци, като субсидията да бъде за килограм, а не за хектар.

В производството си тази фабрика изкупува продукцията на близо 30 семейства от района.

Според Сабахлъков, собственик на фабриката в Хаджидимово, ако хората започнат да произвеждат повече зеленчуци и плодове преработвателните предприятия у нас няма да внасят стока от други страни.

Това може да стане само при положение, че се налеят пари в българското село под формата на техника, така че да се даде възможност на обикновения селянин да произвежда повече.

Фабриката в Хаджидимото е изградена с европейски средства по мярка 121 по Програмата за развитие на селските райони и с кредит като инвестицията е за близо 4 милиона лева.