Приблизително 345 хил. души работят в над 10 хил. предприятия в шивашката, текстилната и кожарската индустрия в Румъния и България, като този сектор е един водещите износители в двете страни, се посочва в материал на агенция "Ройтерс".     

Работниците, които са предимно жени, често работят на минималната заплата от по-малко от 200 евро месечно, като може да получат дори по-малко.  

Правозащитни активисти протестираха срещу тежкото положение на шивачките през последните години, но предимно в Азия.      

Но дори в ЕС  - особено в Румъния и България, работниците могат да живеят със заплати на нивото на бедността, при дълги часове работа и тежки условия на труд, за да правят дрехи за елитни марки като "Зара", "Кензо", "Ескада", отбелязва още "Ройтерс".      

Правозащитни активисти настояват елитните марки в конфекцията да поемат пълна отговорност за производствените си вериги, като осигуряват достойно заплащане и нормални условия за всички работници.      

"Ройтерс" дава примери с италианския завод "Маглиерие Кристиян Импекс" в Калафат, "Зандоо Стайл Фактори" в Кълъраш и завода "Пирин-Текс" в Гоце Делчев, подчертавайки, че ниските заплати и лошите условия са характерни в този сектор.