Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков предложи ускоряване на изграждането на газовата връзка България-Турция, която впоследствие да е част от газопровода „Набуко".

Той обсъди състоянието на проекта „Набуко" с представители на висшия мениджмънт на австрийската газова компания OMV AG и с изпълнителния директор на международната проектна компания "Набуко газ пайплайн интернешънъл" Райнхард Мичек.

Срещата се проведе във Виена, в рамките на посещението на българска правителствена делегация, начело с премиера Бойко Борисов.

С реализацията на газовата връзка на практика ще се даде реален старт на проекта, който ще осигури достъпа на страната ни и на ЕС като цяло до газовите ресурси на Каспийския регион и Близкия изток.

Австрийските експерти запознаха министър Трайков с дейността на Централноевропейския газов хъб (CEGH), в който OMV притежава 80% акции.

Обсъдени бяха възможността за изграждане на подобна платформа за търговия с газ и в България.

CEGH е един от най-важните центрове за търговия с природен газ в региона. Австрийският опит в изграждането на нови газохранилища също е много полезен за България, подчерта министър Трайков.

По време на разговорите бяха очертани мерките за насърчаване на австрийските инвестиции у нас с акцент върху взаимните контакти между средни компании. От двустранния диалог е станало ясно, че България има реална възможност да повиши значението си на Стария континент със своя индустриален потенциал на фона на деиндустриализираща се Европа.

Припомняме, през януари премиерът на Турция Реджеп Ердоган поиска България да окаже натиск на Европейския съюз за ускоряване на газопровода „Набуко".

По-рано днес министър Трайчо Трайков и австрийският вицеканцлер и федерален министър на финансите Йозеф Прьол подписаха спогодба за избягване на двойното данъчно облагане на доходите и имуществото между двете държави.

Документът ще възпира износа на средства от страната ни към ЕС и ще дава възможност тези плащания да се извършват в България.