emaxpress
В борбата с бедността България си е поставила за цел хората, които живеят в лишения, да намалеят с половин милион души в следващите 10 години. Това обяви социалният министър Тотю Младенов, цитиран от БНР.

Според последната статистика за броя на бедните у нас от 2008 г. 1,8 милиона души живеят под прага на бедност. „Колко повече са станали те в кризата не знаем, но е реалистично техният брой да намалее с 500 хиляди в следващите 10 години", коментира Елена Кременлиева от дирекция "Социално включване".

"Това е оптимистичната и реалистичната прогноза. Това са хора, които по един, два или три показателя живеят в материални лишения", заяви още тя.

Социалният министър Тотю Младенов коментира, че справянето с бедността е обвързано с трудовия пазар: "Искам да подчертая, че ние няма да се откажем от нашите усилия да достигнем до всеки човек и да предложим възможност за активен живот. Социалното подпомагане не е единственото средство за справяне с бедността".

„За хората с увреждания догодина държавата е заделила повече пари за да намерят работа", каза директорът на агенцията по заетостта Росица Стилиянова.

"Към днешна дата са 13 500 хората с увреждания, които са регистрирани като безработни и годишно се отписват, тоест намират си работа, между четири и пет хиляди човека. За следващата година ние сме предвидили около четири милиона повече", каза още Стилиянова.