Възможно е парното и топлата вода да не поскъпват от първи април, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, цитиран от БНР.

Последната дума има Министерството на икономиката и енергетиката, което може да определи по-малко поскъпване на цената на газа от това на регулатора, което е 10.88 %.

Ако цената на газа остане непроменена от първи април, част от тежестта на кризата ще се прехвърли върху топлофикациите, обясни Ангел Семерджиев.

Ангажимент на икономическото министерство е да намери начин за компенсиране на "Булгаргаз", ако реши увеличението на цената на газа да бъде по-малко.

Ако пък от първи април няма увеличение на цената на топлоенергията, възможно е да няма скок на цената до следващия отоплителен сезон.

Припомняме, преди дни от "Булгаргаз" обявиха, че до края на годината природният газ може да поскъпне с нови 15%.

Впоследствие стана ясно, че министърът на финансите Симеон Дянков е разпоредил през Агенцията за държавна финансова инспекция да започне одит на „Булгаргаз".

Въпреки това министърът на икономиката Трайчо Трайков заяви, че проверката  няма да се отрази на повишението на цените на газа, предвидено от 1 април, тъй като тя имала за цел да установи само къде нещата "куцат".