За месец март безработицата във Велико Търново е с 67.5% по-ниска от средната за Европейския съюз, съобщава money.bg.

В Евросъюза безработицата за март е била 6.7%, поданни на Евростат, а във Велико Търново от Бюрото по труда са изнесли данни за безработица от 4.03 % за март.

В сравнение с миналата година безработицата в ЕС има по-добри показатели - от 7.3% за 2007 г. до 6.7% за 2008 г.

От всички страни, членки на съюза, в Нидерландия нивото на безработица е най-ниско 2,6 %, а най-високо в Словакия ­- 9,8 процента и Испания - 9,3 на сто.

Според Агенцията по заетостта, за март средната безработица за България е 6,97 %, което я прави близка с нивата за Евросъюза. "Никога не сме имали толкова ниски нива на безработицата", коментира Сатя Иванова, директор на местното бюро по труда.

Според нея, тенденцията за намаляване на безработицата е трайна. Средно за трите общини безработицата е по-ниска от средната за страната с 1,2 % и с 2 на сто по-добра от нивата за областта.

Във Великотърновско безработните младежи до 29-годишна възраст са намалели с една трета. Жените продължават да са 60 % от безработните, но на борсата са регистрирани и младежи и пенсионери, които активно си търсят работа.

На тежко е положението в Златаришко, където 75% от безработните не могат да си намерят работа повече от година.

Най-много безработни идват от сектора на услугите, 75% от новорегистрираните безработни са от този сектор.

Всеки пети на борсата идва от индустрията. От 647 заявени работни места на борсата всички, с изключение на 120 работни места, предназначени за трудоустроени, са заети.

Практически за едно работно място в областта са се конкурирали 7 души. Липсата на персонал е засегнал дори и дейности, за които не се изисква специалност. За да отговорят на новите изисквания на работодателите, от Бюрото по труда ще предлагат повече курсове и квалификации за безработните.