Символите „бг" и „бгр" са най-харесвани за име на националния интернет адрес на кирилица.

Това сочат резултатите от он лайн анкета, проведена от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията през декември 2009 година.

Данните бяха обявени на пресконференция от заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов.

Въпреки условието в анкетата, че „.бг" може да не бъде одобрено от Международната организация за интернет имената и адресите /ICANN/, една трета от гласувалите са посочили точно тези символи.
Една четвърт са избрали за свой фаворит символите „бгр".

Резултатите от допитването и от дискусиите ще бъдат анализирани внимателно. Има вероятност държавата да кандидатства и с двете имена, в случай, че „бг" бъде отхвърлено поради визуална прилика с домейна на Бразилия на латиница.

МТИТС изразява благодарност за активния интерес на участниците, каза Първан Русинов. Това обществено допитване ще помогне за постигане на национален консенсус за името на домейна на кирилица.

В тази посока днес МТИТС организира и кръгла маса с участието на организации, проявили интерес към процеса - Регистър BG, Унинет, Публичния интернет регистър и други.

Втората он-лайн анкета бе на тема „Избор и работа на регистър на домейна на кирилица". Тя показва нагласите на хората за стандартите, на които трябва да отговарят организациите, които ще подържат базата с новите имена на кирилица и тези, които ще ги регистрират.

68,6 на сто от участниците смятат, че администраторът за домейна на кирилица трябва да бъдe различен от този за латинските адреси .bg.

В серия от въпроси е потърсено общественото мнение за участието на държавата в процедурата на регистрация на новите домейни. Превес имат отговорите, че държавата може да участва с право на вето в бъдещия регистратор, но не и да има основни функции в него.

Ниската цена за регистрация и бързата процедура за получаване на домейни на кирилица са сред най-важните критерии за ефективност на бъдещия администратор, според отговорите.

Изразените мнения ще бъдат взети предвид при вземането на решение от страна на държавата за кандидатстване за новите домейни, подчерта заместинк-министър Русинов. Процедурата за регистриране на интернет адреси на азбуки, различни от латиница пред ICANN, стартира официално на 16 ноември 2009 г. Държавната подкрепа е условие за участие в този процес.

Имената на общо четирима участници в двете анкети бяха изтеглени със жребий по време на пресконференцията днес. Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков ще връчи на късметлиите сертификати за електронни подписи, с което ще благодари от името на министерството за тяхната гражданска активност.