Енергийни експерти от Инициативата за "Справедливи цени на горивата" повдигнаха отново темата за "Газпром" и цените на горивата за България. Отправя се и предложение за уреждане на спора по дело № AT 39816. 

Те направиха това в писмо до Генерална дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия".

То е подписано от Васил Начев, Васил Чакъров, Илиян Василев и Трайчо Трайков, Красен Станчев, Мартин Владимиров и Юлиан Попов. 

Призовават правителството за по-адекватно становище за Газпром

Призовават правителството за по-адекватно становище за Газпром

Одобрените позиции водят до невъзможност за компенсиране на причинените вреди

В него се цитира изказване на комисаря по конкуренция Маргрете Вестагер, в което се казва, че ангажиментите на Газпром ще позволят свободното движение на газ в Централна и Източна Европа на конкурентни цени. Те се отнасят към нашите опасения по отношение на конкуренцията и осигуряват решение, ориентирано към бъдещето, в съответствие с правилата на ЕС. В действителност, те помагат за по-доброто интегриране на пазарите на газ в региона."

Комисията счита, че предложените ангажименти "ще дадат възможност за трансгранични потоци на газ на конкурентни цени". 

По-специално, за постигането на посочените цели по отношение на България, Комисията предлага да се приемат предложенията на "Газпром" за:

  • Предоставяне на права за искане да се преразглеждат цените, ако цените на газа се различават от ценовите показатели в Западна Европа, включително и цените на конкурентните ГРЦ.
  • Премахване клаузите за сегментация на пазара в договорите за доставка на газ с българските клиенти, за да се позволи износ и внос на газ в/от други европейски пазари на природен газ. Ангажиментите на Газпром ще изискват дружеството да обяви за недействителни и нищожни клаузите за дестинация, както и други клаузи, които реално ограничават препродажбата на природния газ.
  • Да се изменят съответните договорни разпоредби за улесняване на трансграничните потоци на газ в България чрез приемане на искания за промяна на точките за доставка, посочени в договора, като по този начин стават възможни виртуални прехвърляния /"суап"/на газ от Унгария и Словакия в България.
  • Изменение на договорите с Булгаргаз и Булгартрансгаз, за да се отстранят всякакви клаузи, които представляват пречки за сключване на споразумения за взаимно свързване с България, Румъния и Гърция.
  • Газпром да се откаже от предполагаеми вземания, произтичащи от прекратяването на проекта "Южен поток".

. Констатира се, че "Газпром" е участвал в нелоялна ценова политика в пет държави членки на ЕС, включително България. Съществуващият договор за доставка между Газпром и България използва формула, съдържаща произволна "базова ставка" и корекции в зависимост от борсовите цени на газьол и мазут. Формулата, никога не е била публична и е обект на редовно предоговаряне (следващото е през ноември 2018 г.), което обикновено е в асинхрон с динамиката на търсенето и предлагането и цените на заместителите на газ в региона

Комисията установява, че формулата води до формирането на цени "значително по-високи от тези на Газпром или на относителните цени", като референти са цените на граница или тези, по които се търгува газ в ГРЦ в Западна Европа. 

Предложените ангажименти от "Газпром" по този въпрос предлагат въвеждането на клаузи за преразглеждане на цената. Купувачът ще има право да иска преразглеждане на цената на всеки две години както и веднъж на пет години като извънреден способ. Предложената формулировка предвижда, че преразглеждането на цените ще отразява промени в икономическите обстоятелства и ще "взема пред вид" ценовите нива на по-широкия европейски пазар, с конкретно позоваване на среднопретеглената цена на границата в Германия, Франция и Италия, както и на "общоприетите цени на разпределителните центрове за втечнен газ в континентална Европа."

Основната цел на този ангажимент би била да се създаде коригиращ механизъм, който използва най-евтините маркери.