Кризата в енергетиката зрееше с години, в момента е неуправляема. Това обяви Александър Загоров, представител на КТ Подкрепа, на общата пресконференция на четирите големи работодателски организации - АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ - и на синдикатите.

Рамо до рамо те представиха позицията си по очаквания ръст на цената на тока за предприятията от началото на август. Припомняме, за бизнеса ще се вдигне стойността на добавката "задължения към обществото", като индустриалците прогнозират за тях енергията да скочи с 15-20 %.

Загуба на конкурентоспособността, свиване на експорта, спад в работните места, това прогнозира заместник-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев.

В резултат на всички предложени от нас мерки, дупката в НЕК не се запълва, ще има ръст в цените, макар и не толкова голям, колкото се очакваше в началото. Това е с тежки последици за индустрията, а и за обществото, убеден е Колев.

От Търговско-промишлената палата също обявиха, че призовават членовете си да протестират със законови средства според възможностите си.

Искаме отлагане на новото ценово решение от страна на регулатора за 1 януари, не за 1 август, заявиха работодателите. Тяхно изискване е подобно решение да се вземе само след като се преме пътна карта с ясни ангажименти за решения по дефицита в енергетиката.

От КНСБ пък признаха, че при разговорите с управлението са били приети някои добри решения за стабилизиране на енергийния сектор, но някои от мерките внасяли разделение в обществото.

Индустриалците ще бъдат ударени с добавката "задължения към обществото", а таксата от 5%, която ще е от изработеното на месец за новия фонд за енергийна сигурност, поставя на колене дружества, които в момента са на загуба, смятат синдикатите.

Голяма част от бомбата беше заложена от Драгомир Стойнев, обвинително пък бе посочен бившият енергиен министър от кабинета на Пламен Орешарски. Работодателите са категорични, че не е редно да плащат втората най-висока по стойност добавка в Европа.

Стана ясно, че вече има потвърждения за протести в сряда от всички 28 области в страната. В София присъствие са потвърдили 5-6 хиляди души, в които не влизат осигурените от двата синдиката.