Работодателите очакват от бъдещите законотворци приемането на страната в ОИСР, Шенген и Еврозоната. Според Васил Велев това е постижима цел в следващия мандат.

За реформи в енергетиката и икономиката настояват още работодателите. За да продължи ръстът на заплатите, ние трябва да разчитаме на една добра правна рамка, изтъкна Велев. Бизнесът иска добра регулаторна среда и борба с картелите. Работодателите искат също така добро образование и добро здравеопазване. Притеснението им заради острия недостиг на количество и качество на кадрите продължават. Завършващите трябва да имат стимул, за да останат да се реализират в страната, според Васил Велев.

КНСБ слага 2450 лева средна работна заплата на обсъждане преди изборите

КНСБ слага 2450 лева средна работна заплата на обсъждане преди изборите

В последните 7-8 години има движение при нетната работна заплата

Инвестиции в съществуващите предприятия, искат още работодателите. Трябва да се инвестира в зеления преход, в иновациите, в роботизация на предприятията, според председателя на АИКБ. Васил Велев настоя и да се въведе принципът "замърсителят плаща" при такса смет.

Страната ни продължава да има най-скъпата в Европейския съюз електрическа енергия за индустрията, по думите му.

Отново работодателите искат първите три дни от болничните да се плаща от НОИ. Това е антикризисна мярка, по мнението на председателя на АИКБ.