Бомбата в енергетиката цъка, а адекватни мерки не се взимат. Това заяви в интервю за БНТ бившият енергиен министър Румен Овчаров. Според него реформата в сектора е крачка напред, две назад, както във всички сектори. Държава на заден ход не може да се управлява, категоричен е Овчаров.

По мнението му, за да се оправи енергетиката, първо трябва да се „затвори прозорецът" и да се спрат разходите.

Овчаров предупреди, че Националната електрическа компания (НЕК) продължава да затъва. Преди да започне да се топи дефицитът, трябва да се спрат източниците, от които се създава.

НЕК се източва чрез плащане на високоефективни производства, чрез възобновяемите енергийни източници. НЕК ще продължи да се източва и чрез новите централи на биогорива, ще продължи да се източва и от арбитража в Париж за „Белене" и от безсмислените разходи в газопреносната мрежа", предупреди още Румен Овчаров.

По думите му, за да се затворят тези прозорци, трябва да бъдат премахнати препятствията. Това били лични интереси на определени хора, които никой не смеел да закачи. „Безсмислено е да се вдигат цените на тока, ако не се затворят прозорците", убеден е Румен Овчаров.