Ако не започне „Белене" и се спрат 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй", с цените на Мариците и вятърните централи след 15 години икономиката на България ще банкрутира.

Това заяви премиерът Борисов в парламента, съгласявайки се с декларация на БСП по темата „Белене".

Той изтъкна, че темата е много важна: „По тази тема съм готов по всяко време да направим дебат в парламента", обяви премиерът.

С декларацията от името на БСП Румен Петков постави на дневен ред темата за АЕЦ „Белене", като изтъкна, че проектът се оскъпява заради протакане от правителството и отправи предупреждение, че ако не се вземе решение, ще пострада българската икономика.

Петков посочи, че цените на енергията от „Марица-Изток", „Бобовдол", топлофикации, вятърни и фотоволтанични централи са в пъти по-високи от тази, която би давала ядрената централа в Белене.

Москва излиза от "Бургас - Александруполис"
Още...

Той изрази съмнения дали правителството е способно да взема важни решения за енергетиката и настоя от парламентарната трибуна пред премиера Бойко Борисов: „След като не можете да вземете решение, не искате да вземате решение или не ви дават да вземете решение, допитайте се до народа".

Премиерът Бойко Борисов веднага взе думата и каза, че декларацията на Петков е много уместна и че знае какъв риск крие забавянето на строежа на Белене. Борисов обясни, че е искал гаранции, че реакторите са безопасни и съобщи, че икономическият министър Трайчо Трайков е поискал от Европейската комисия потвърждение, че тези реактори ще работят 60 години. Иначе има риск след 15г. да затворят централата както 3 и 4 реактор и ще имаме една дупка, която ще трябва да санираме, поясни Борисов.

Факт е, че през 2011г. след третата първа копка имаме един гьол, повтори отново станалата популярна своя теза Борисов.

Той добави, че би бил много доволен, ако в парламента се проведе дебат по темата „Белене" и потвърди, че казаното за цените на тока от Петков е точно.

Петър Димитров изтъкна от своя страна, че ситуацията е наистина тревожна и заяви, че протакането на решението за „Белене" обрича населението поне на 18 пъти по-високи цени за енергия.

По аналогия с групата „Верту" (депутатите, избягали от работа, заради презентация на луксозните мобилни апарати, бел.ред.), Мартин Димитров каза, че му се струва, че в парламента има група „Белене". Той подчерта, че „кашата „Белене" е забъркана от Тройната коалиция, както и че „има нещо гнило".

Гнилото е в цените, които ще плащат българите, ако не се направи екологична модерна централа", опонира му лидерът на БСП Сергей Станишев. Той подчерта, че проектът „Белене" е одобрен от ЕК и „Евроатом", че отговаря на стандартите и че е принос към икономиката, която ще произвежда по-малко въглероден двуокис.

Според Станишев твърденията за оскъпяване на 6,3 млрд. и 8 млрд. евро са с необясним произход и също призова за дебат по темата в парламента.