Атанас Добрев и Цветан Димитров са назначени за заместник-министри на земеделието, храните и горите. Това съобщават от ведомството.

Те са назначени от премиера Бойко Борисов.

Д-р Цветан Димитров става зам.-министър в земеделското министерство за трети път. Той е бил зам.-министър на земеделието и храните от юли 2009 г. до май 2013 г. и от ноември 2014 г. до януари 2017 година.

Димитров е роден на 2 декември 1957 г. в София. Завършил е Тракийския университет в Стара Загора, специалност "Зооинженерство". Завършил е редовна аспирантура в Украинска селскостопанска академия с присъдено звание "доктор".

Има богат професионален опит в областта на земеделието. Работил е като научен сътрудник, завеждащ секция в Института по животновъдни науки - гр. Костинброд към Селскостопанска Академия (1987-1995 г.). През периода 1993 - 1994 г. е съветник в Министерство на земеделието и горите.

Цветан Димитров е бил директор на дирекция "Животновъдство" в Министерство на земеделието и горите и директор на дирекция "Аграрно развитие" в Министерство на земеделието и продоволствието. Бил е също изпълнителен директор и на Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България (2008-2009 г.).

Специализирал е във Франция, Англия, Израел, САЩ и Холандия. Владее руски и френски език.

Атанас Добрев е роден на 18 септември 1975 г. Магистър е по "Стопанско управление" във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".

От 2002 до 2007 г. е работил в Държавен фонд "Земеделие". Той е бил началник на няколко отдела в институцията. Бил е изпълнителен директор на Национален фонд "Българска гора".

От юли 2014 г. до края на август 2014 г. заема длъжността изпълнителен директор на ДФ "Земеделие" - Разплащателна агенция.

От септември до ноември 2014 г. е бил директор на дирекция "Административно обслужване и електронно управление" в Министерство на земеделието и храните.

От ноември 2014 г. до май 2017 г. работи като заместник-изпълнителен директор на ДФ "Земеделие" - Разплащателна агенция с ресори Оперативна програма "Рибарство и аквакултури" и програма САПАРД.

Владее английски и руски език.