Към Министерски съвет се създава звено за мониторинг на цените на храните. Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов след оперативно заседание на кабинета.

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил проектът за решение за създаване на звеното да бъде готов до следващата сряда, за да бъде гласувано от министрите и да започне веднага работа.

Звеното ще контролира цените по цялата верига производител - преработвател - търговец. В него ще влизат представители от министерствата на земеделието, икономиката, финансите, вътрешните работи, НАП, от Комисията за защита на потребителите и от Агенцията по безопасност на храните.

Има обективни причини за поскъпване на цените, заяви Мирослав Найденов, но по думите му остава впечатление, че няма пазарна логика в темпа на поскъпване за кратко време на цените на редица продукти.

Министърът бе категоричен, че новото звено няма да дублира функциите на други структури. То ще използва КЗП и Комисията по стоковите борси и тържища и ще се отчита на премиера.

Подобна структура от 1 януари действа във Франция, уточни министърът. „Риба се лови в мътни води, а в момента водите са мътни по отношение на цените на храните," категоричен е земеделският министър. По думите му няма никаква логика кашкавалът да струва 16 лева за кг.

Новото звено ще се съсредоточи приоритетно върху основните продукти в потребителската кошница - мляко, сирене, яйца, хляб, месо, колбаси, олио, захар, които според Найденов отиват най-много средства от семейния бюджет.

Доклад на замеделското министерство за поскъпването на цените ще бъде публикуван по-късно днес на сайта на ведомството.

По-късно - по време на посещението си в дом за стари хора в София, министърът коментира обвиненията на синдикални лидери, че налагането на стандарти за качество е довело до повишаване на цените на много хранителни стоки.

Наивно е обяснението, че с налагане на стандарт на млечни и хлебни изделия някой иска да повиши цените. Другият вариант е да кажем, че утре ще забраним стандартите - хипотетично ще паднат ли цените надолу?", запита земеделският министър и добави: „Стандартите са нещото, от което синдикалните лидери най-малко разбират".

По думите на министъра спекулата в сегашната ситуация допълнително усложнява нещата. Той бе категоричен, че няма да бъде толерирана голяма печалба или много голяма добавена стойност, когато това е за сметка на потребителите и производителите.

Найденов припомни, че в края на миналата година при съвместни акции на БАБХ, МВР и НАП цените на свинското месо са били задържани на поносими нива. „За първи път имахме свинско месо между 6 и 7 лева, а по-миналата то беше по 12-15 лева. Ето ви го примера, че когато държавата иска, може да се намеси и то без да се изкривяват принципите на конкуренцията или пазарната икономика", посочи той.