emaxpress
Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви, цитиран от БНР, че се планира създаване на електроенергийна борса до края на 2011 г.

По думите му това е най-прозрачният и ясен начин за премахване на дебатите около цените на тока

Икономическият министър заяви още, че Българският енергиен холдинг ще спре да съществува.

„Холдингът няма да го има. В момента сме наясно, че в дружества има синергии, които трябва да се използват както от администрацията, така и от чисто оперативната дейност", подчерта Трайков.

По думите му въпреки, че досега имаше холдинг тези синергии не се използваха, тъй като всяко дружество си стоеше такова каквото бе и преди да влезе в холдинга, а отгоре имаше шапка, на която се плащаха такси за управление.

Министър Трайков каза още, че ще бъдат създадени няколко дружества, които ще имат истинска оперативна съвместимост помежду си.

Припомняме, по време на кръгла маса, организирана от американската търговска камара у нас на тема „България - привлекателна дестинация за инвестиции" министър Трайков заяви, че БЕХ ще бъде разформирован до края на юни.

Той припомни, че още в началото на мандата на правителството е имало идея БЕХ да бъде закрит, но му е даден известен толеранс.

Тъй като холдингът не показал очакваните от кабинета резултати, според Трайков се налага той да бъде разформирован.