Над 29% от сключените сделки с недвижими имоти през 2006 г. са с участието на чужденци, 66.87% от тях са жители на Великобритания. Това каза изпълнителният директор на компанията за недвижими имоти "Asta Bridge"Антон Панкев, цитиран от БНР.

В Националния пресклуб на БТА се проведе пресконференция на компанията "Asta Bridge International Properties". Тема на пресконференцията беше:

Изплашиха ли се англичаните от слуховете за имотни измами у нас? Кои са новите групи чужди купувачи? От кои неразработени дестинации се очакват потенциални чуждестранни клиенти на имотния пазар у нас? Какви имоти и на какви цени търсят купувачите от различните народности? Каква доходност реализираха чуждите купувачи от имотите си в България през първия зимен сезон? Кои са основните проекти в България, които се предлагат на чуждестранните клиенти?"

Основна дейност на компанията е продажба на недвижими имоти в България на чужденци. "Asta Bridge International Properties" е част от AG Capital. Тя е наследникът на "Address WorldWide" и "Адрес България".

От компанията отдават интереса на британците към българския имотен пазар на редовните полети между България и Великобритания.

След присъединяването на България към Европейския съюз от началото на тази година чуждестранното търсене на имотни покупки е нараснало, каза Наташа Коупман, мениджър Call center на "Asta Bridge".

От компанията отбелязаха, че няма отлив на британски купувачи в страната, въпреки негативните публикации в някои страни. Около 13% от покупките на чужденци у нас през 2006 г. са осъществени от ирландци, малко над 6% - от американци, близо 4% - от германци, около 3% - от италианци, делът на холандци, испанци и французи е по около 2%, а с около един процент са сделките, осъществени с участието на гърци, малтийци и датчани.

Най-голямо е било търсенето в планинските курорти - 39.93%, следвано от морските курорти - 31.13%, и столичния град - 8.11%, отчете Панкев.

От началото на тази година търсенето на имоти в планините е нараснало до дял 42.98 на сто, на морски имоти е 24.85 на сто, а в София - 8.62 на сто. Английските клиенти купуват у нас предимно с цел инвестиция, като водещ мотив е цената на имота. Най-честите покупки са студио или едностаен апартамент в някой от популярните курорти на стойност от 30 000 до 80 000 евро.

Предпочитани от ирландците са крайбрежни или планински апартаменти, за лично ползване, най-често едноспални или двуспални. Вложението, което правят ирландските семейства за подобна покупка е между 50 000 и 100 000 евро.
От Англия и Ирландия има голям интерес към закупуването на втори, ваканционен дом, коментира Наташа Коупман. По думите й обаче България е слабо позната и клиентите от чужбина не знаят за спа-възможностите и не са запознати с планинските курорти в страната.

Нови купувачи за българския пазар на имоти са испански и малтийски граждани, които търсят предимно парцели за застрояване, като проявяват еднакъв интерес към морските и планинските имоти. От "Asta Bridge" ги определят като спекуланти, тъй като целят най-добрата печалба, а не най-добрата покупка.

От компанията очакват значително повишаване на търсенето от Малта, тъй като между двете страни има и редовни полети на две седмици.
Датските купувачи са по-скептични и обикновено искат повече информация и за самия инвеститор. Те се интересуват от благонадеждно строителство и луксозно изпълнение, коментираха от компанията.