Мерки за облекчаване на условията за правене на бизнес в България са обсъдени по време на среща между ръководствата на АБВ и Българска стопанска камара (БСК). Това съобщават от АБВ.

На срещата са присъствали председателят на БСК Божидар Данев и членове на ръководството на работодателската организация, а от страна на АБВ - лидерът Константин Проданов и членът на Изпълнителното бюро на партията Ивайло Калфин.

По мнението на Константин Проданов значителното редуциране на регистрационните съгласувателни административни и други режими е една от възможните мерки за подобряване на бизнес средата в страната. Това е предложение на БСК, подкрепено от АБВ. В момента тези режими са много сериозно бреме за бизнеса, коментира Проданов след срещата.

Обсъдени са също възможностите държавните и общински такси за извършване на административни услуги за бизнеса да бъдат сведени до размери, които да покриват разходите по тяхното извършване.

Константин Проданов коментира, че в повечето случаи тези такси са много по-високи от себестойността на услугата. АБВ и БСК са се обединили около идеята, че стойността на предоставяните от държавата услуги на бизнеса трябва да бъде обвързана с реалната им себестойност.

Оказва, се че приходите от такси са едно много сериозно перо в бюджета. То обаче е за сметка на бизнеса и гражданите и по мнението на Проданов това не е редно.

Борбата с корупцията е откроена като основен приоритет по време на срещата.

Представителите на АБВ и БСК смятат, че за преодоляване на корупционните проблеми, особено на ниско и средно ниво, значително ще помогне електронизацията на административните услуги и електронното управление.

По отношение на работата с обществени средства и фондове, Ивайло Калфин заяви, че за да се ограничат максимално възможностите за корупция, когато става дума за разходването обществен ресурс, е необходимо да се направят максимално видими за обществото всички процеси по организирането и реализацията на обществени поръчки. По мнението му всеки един етап на работа трябва да е достъпен за гражданите в електронен формат на страниците на съответната институция.