Българската стопанска камара е против ново увеличаване на заплатите. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на камарата Божидар Данев. Според него нов ръст на възнагражденията може да задълбочи кризата.

Припомняме, преди дни финансовият министър Симеон Дянков загатна, че може би през първото полугодие на другата година заплатите у нас ще бъдат повишени.

Данев съобщи още, че по покана на КНСБ по-рано днес се е състояла среща на социалните партньори по проблемите на пазара на труда и доходите.

И двете предложения на синдикатите засега не срещат одобрение от работодателските организации, изтъкнаха от Българската стопанска камара.

Според тях призивите за индексиране на доходите трябва да бъдат подчинени на предварителна оценка на въздействието.

Стопанската камара настоява за спешни мерки на трудовия пазар. От 2008 до 2011 г. заетите намаляват с 13%, а безработните и обезкуражените бележат ръст от над 66%, подчертаха от работодателската организация.

Според тях 300-милионният дефицит в НОИ е дошъл от увеличението на заплати, осигуровки и минимални осигурителни прагове.

По-рано председателят на КНСБ Пламен Димитров съобщи, че национално представителните синдикални организации ще внесат официално предложение за ръст на бюджетните заплати с 10%, както и за увеличение на минималната заплата от 1 януари 2012 г. на 290 лв.

Предложението може да бъде направено още идната седмица.