34 130 са представените заявления за подпомагане на площ от европейските структурни фондове  в общинските служби „Земеделие".

Само в  почивните дни са подадени над 10 000 заявления в 236-те общински служби по земеделие в страната. Това съобщиха от Министерство на земеделието. Припомняме, ведомството приема заявления и през почивните дни.

От там допълват, че заявените до момента площи на обработваеми земи за подпомагане за страната са  2 671 830 ха, което представлява 90,88 % от общо заявените площи през 2008 година.

Всички заявления са получили входящ номер от системата ИСАК и се обработват за завеждане в системата на Разплащателната агенция. По данни на Главна дирекция „Земеделие" на Министерство на земеделието и храните до момента на представяне на справката в системата на Разплащателната агенция са въведени 20 000 от тези заявления, и други 3 300 се въвеждат в системата.

Цифрите динамично се променят, тъй като броят на обработваните и въвеждани в системата данни постоянно расте, уточни Добри Драгнев, директор на Главна дирекция „Земеделие" в МЗХ.

Всичките общински служби по земеделие продължават да приемат заявлениясъгласно изискванията на Наредба № 5 от 27 февруари 2009 г. за условията и реда за подаване на заявления по схеми и мерки за подпомагане на площ, част от което е приложението за кандидатстване за агроекологични плащания.

В срок до 15 май земеделските производители могат да  подават заявления за подпомагане по линия на преките плащания на площ и до 31 май да правят корекции и допълнения без да губят част от полагащите им се плащания.

Всички общински служби по земеделие, както и областните дирекции „Земеделие", ще работят всеки ден, включително до края на почивните дни и на националните празници с удължено работно време от 8.00 до 20.00 часа.