Бюджет 2021 г. е рационален бюджет. Това заяви икономическият министър Лъчезар Борисов в сутрешния блок на БНТ.

Когато докосваме всички фактори и всеки един от симптомите в икономиката показва, че бюджетът е рационален бюджет, изтъкна министър Борисов. В година на криза към момента имаме над 730 млн.лв. сертифицирани проекти, които създават много работни места, отбеляза министърът.

Той счита, че данъчната политика на страната е изключително добра и тя не трябва да бъде променяна. Общата данъчна политика не трябва да се променя, настоя икономическият министър.

Министър Борисов посочи, че България се справя много добре с кризата на фона на всички държави в Европейския съюз. В момента страната ни е засегната с 8.5% от Брутния вътрешен продукт, но на фона на ЕС ние сме с 5-6 пункта по-добре, доволен е той.

По думите му мерките на правителството са изключително адекватни. Една мярка изисква време и подготовка, но само през последните месеци и от началото на кризата министерство на икономиката инвестира над 1 млрд. лева в икономиката, близо 500 млн.лв. в мярката 60/40, над 200 млн. лв. по Опративна програма "Иновации и конкурентноспособност", отчете министър Борисов.

В момента нашите мерки работят, но по-важното е, че ние се справяме и имаме много силни буфери - имунитет към тази криза, защото България е много по-добра от другите държави, категоричен бе икономическият министър.

Мерките, които се предприемат ще се развиват в режим на геометрична прогресия. За това до края на годината Министерство на икономиката ще инвестира 330 млн. лв. в икономиката.

Според Лъчезар Борисов мярката 60/40 работи много ефективно и безработицата стигнала от 9% на около 7%. Тя е една от най-бързите мерки, които бизнесът осъзна, че може да използва, но не трябва да забравяме първите планове на правителството, акцентира икономическият министър и увери, че се мисли за всеки един сектор. Стремим се да постигнем максимума, уточни министър Борисов.

Той посочи, че междуфирмената задлъжнялост в България винаги е била проблем. Не се предвижда локдаун, като се търси възможност за помощ на хората, увери Лъчезар Борисов.