Проекто бюджетът за 2022 г. на Бразилия, който президентът Жаир Болсонару е длъжен да представи на конгреса до края на август, изглежда няма да разсее притесненията на инвеститорите заради нарастващия натиск за по-големи публични разходи, предаде "Блумбърг".

Планът, който ще бъде представен от финансовия министър Бруно Фуншал във вторник следобед местно време, няма да посочи откъде правителството ще намери пари за редица ключови програми. Те са на стойност милиарди долари и трябва да бъдат одобрени първо от депутатите. Кабинетът все още се опитва да преговаря за решение върховният съд да намали тези плащания в продължение на десет години без одобрение на Конгреса.

Това се случва, докато правителството се бори да наложи отново строги мерки за балансиране на бюджета след огромни разходи по време на пандемията.

COVID срина рейтинга на Болсонару в Бразилия

COVID срина рейтинга на Болсонару в Бразилия

Поредица от скандали, в които бе замесено името на президента

Припомняме, че през май беше съобщено, че Болсонару бърза да одобри дълго отлаган ремонт на данъчния кодекс на Бразилия преди президентските избори догодина. Бюджетът също е негова отчаяна мярка да спечели вота.

Бразилия бе сред най-тежко засегнатите в света държави от пандемията, а постът на държавния глава бе сериозно разклатен както заради неговото неговото твърде дълго и демонстратично неглижиране, заради което депутатите проведоха разследване, така и за неизгодни за страната договори за ваксини.