Близо 700 милиона лева възнамерява да инвестира CEZ Group в модернизацията на ТЕЦ-Варна през следващите девет години.

Това съобщи пред журналисти председателят на Борда на директорите на топлоелектрическата централа Ян Вавера, цитиран от „Днес+". Средствата ще бъдат насочени главно към проекти за изграждане на сероочистващи инсталации, подмяна на електростатични филтри, инсталиране на нискоемисионни горелки и катализатори.

До средата на 2011 година ще бъдат завършени 4-ти, 5-ти и 6-ти блок на централата, а останалите три до края на 2015 година, планират от централата.

От ръководството съобщиха, че през 2006 година са вложили 4,55 млн. лева в планови ремонти на блоковете, в резултат на което аварийността е намаляла с 54 % при ръст на отработените часове с 14 %.

През миналата година централата е произвела 2 979 929 MW/h електроенергия при планирани 2 607 029 MW/h.

През 2007 година централата планира да произведе 4 ТW/h електроенергия - предимно за вътрешния пазар.

Според Ян Варера цената на произвежданата електроенергия трябва да бъде увеличена с 1-2 лева. Утвърдената от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране цена от 50,24 лв./MW/h не покрива производствените разходи на ТЕЦ-а.

Тъй като централата не е получила разрешение за износ, е била принудена да намали производството, като е взето решение да работи само един блок.