Брутният вътрешен продукт на България е нараснал с 30% или с около 30 млрд. лева за последните 10 години. Това заяви заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на X Зимен университет на МГЕРБ в Сандански.

По негови думи износът на страната се е увеличил повече от два пъти от 2009 г. насам и вече надхвърля 56 млрд. лева.

Според него в икономически план страната ни е направила сериозна крачка напред. Сред водещите групи в експорта на страната са стоки и продукти на родната индустрия.

3,4% ръст на БВП отчита НСИ

3,4% ръст на БВП отчита НСИ

Крайното потребление нараства с 2%

В топ 10 на нашите пазари има само една държава, която е извън ЕС - съседна Турция, но пък търговските ни отношения с нея са много важни и динамични, отбеляза зам.-министър Манолев.

Сред другите страни извън ЕС България развива най-интензивна търговия със Сърбия, САЩ, Русия и др. От изложението на Манолев стана ясно и че Китай е все по-близо до влизане в топ 10 на страните, за които реализираме експорт. Според зам.- министърът това показва, че българските компании са предприемчиви и следват световните тенденции.

С над 26% се увеличава износът на България за ЕС

С над 26% се увеличава износът на България за ЕС

През февруари 2018 г. износът на България за трети страни намалява с 24.8%

Относно твърденията, че чуждите компании напускат страната, Манолев се позова на официалната статистика, според която всяка година в България се създават по 10 хил. нови работни места от частния сектор.

Той представи и данни, сочещи, че през последните години инвестициите в страната растат, а за 2018 г. по предварителни данни на НСИ ще достигнат 20 млрд. лева. Преките чуждестранни инвестиции също растат с около 10% през 2017 и 2018 г.