До края на месеца ЧЕЗ Лабораторис ще въведе в експлоатация нова уредба за проверка на еднофазни електромери.

Тази уредба позволява автоматизирана проверка едновременно на 60 еднофазни електромери, което ще увеличи около 3 пъти капацитета на лабораторията, съобщават от компанията.

На новата уредба ще се проверяват основните функции на електромерите: точност на измерване и регистриране на електроенергията, праг на реагиране, самоход, превключване на тарифите.

Всеки проверяван електромер ще бъде оценен за съответствие с изискванията на Методиката за проверка на електромери № МП -29/2007 на БИМ.

Протоколите с резултатите от проверките се разпечатват и съхраняват, а същевременно се архивират в електронен вид. Уредбата разполага с 60 оптични сонди за комуникация с електромерите с оптичен порт, посредством които се четат показанията, въвежда се тест режим, сверяват се часовниците им.

Уредбата е закупена от словашкия производител Аpplied Meters и ще бъде използвана за първоначална и последваща проверка на електромери, за което ЧЕЗ Лабораторис са оправомощени.

В момента служители на ДАМТН извършват проверките и процедурите във връзка с промяната на обстоятелствата - въвеждане на ново оборудване, в съответствие с Наредбата за реда за оправомощаване на лица за проверка на средства за измерване, които подлежат на метрологичен контрол.