ЧЕЗ очаква в края на юни Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да се произнесе за периода на отчитане на електроенергията и ще се съобрази с това решение.

Това каза днес говорителят на дружеството Ясен Гуев, цитиран от БНР.
Компанията се надява, че финалното решение ще бъде за запазване на тримесечното отчитане, посочи той.

Гуев припомни, че в момента са заведени дела от ЧЕЗ във Върховния административен съд както по решението на ДКЕВР от октомври 2008 г. за връщане на едномесечното отчитане, така и по отношение на решението на регулатора от 22 декември 2008 г., когато бе поставен срок до края на март тази година за връщане към едномесечно отчитане.

Според Гуев регулаторът е взел решение за санкция на "ЧЕЗ Електро" и "ЧЕЗ Разпределение" с по 250 хил. лв. за неизпълнение на този срок, без обаче да се произнесе със становище за или против тримесечното отчитане.

В становището на комисията от 1 април се казва, че окончателното решение за тримесечното отчитане ще се вземе в края на юни, посочи Гуев.

Той съобщи, че работната група, която бе съставена от представители на ЧЕЗ и на ДКЕВР, за да анализира процеса на тримесечно отчитане, е дала становище в подкрепа на по-дългия период на отчитане. Сега предстои да се изготви нов доклад на работната група, въз основана който в края на юни ще се вземе решение за едномесечно или за тримесечно отчитане, каза Гуев.

Ако окончателното решение на регулатора е за връщане към едномесечно отчитане, то би трябвало да се признаят разходите на ЧЕЗ за този процес, а те ща са 3,7 млн. лв. еднократни разходи и около 10,8 млн. лв. ежегодни разходи, посочи Ясен Гуев. Според ЧЕЗ тези разходи ще наложат ревизия на искането на дружеството за промяна на цената на електроенергията.

Подготовката за пълноценно връщане към едномесечно отчитане би отнела шест месеца, заяви говорителят на ЧЕЗ.

Гуев съобщи, че в момента компанията работи върху програма за преминаване към едномесечно отчитане, но конкретните стъпкище бъдат предприети след 1 юли, защото по думите му не е оправдано още отсега да се наемат хора и да се променя системата.

От началото на годината около 50 000 потребители са подали декларации за промяна на сумата, която плащат в междинните си сметки за ток, съобщи Гуев.

20 процента от клиентите на дружеството са поискали увеличаване на междинните сметки, а 20 процента са пожелали да плащат нулеви сметки през месеците, в които не им се отчитат електромерите, добави той.
От 2008 година подадените декларации са около 200 000.