Представата за България в Китай е като страна на виното, розовото масло и киселото мляко. Това заяви посланикът на Китай в България Гуо Йеджоу. Той приветства участниците в представянето на Кантонския панаир в Китай, който ще се проведе в периода 15 октомври - 4 ноември 2011 г. в провинция Гуанджоу.

България е важен партньор за Китай, изтъкна посланикът и наблегна на факта, че през 2010 г. в сравнение с предходната година се отчита нарастване на стокообмена между двете страни с 18%. Увеличението се дължи главно на нарастването на българския износ с 84%.

Обемът на сделките, които се сключват по време на Кантонския панаир, е съизмерим с БВП на България. Това заяви от своя страна председателят на Българска търговско-промишлена палата Цветан Симеонов и допълни: „Използвам случая да изпратя още едно послание към българските среди, в това число и научния сектор - като че ли забравихме, че панаирите са възможност да покажем и своите новости, било в производството, било в науката."

По думите му значението на излагането на иновативен продукт има две насоки - на първо място - може да се намери финансиране, даже и за научния сектор. Китайските предприемачи през последните години доказаха, че са с доста динамични и бързи  решения за въвеждане на иновации.

Зам.-председателят на Китайския център за външна търговия - Уан Джуншън, подчерта, че това е панаирът с най-дълга история, най-голяма величина, с най-голямо разнообразие и с най-добър бизнес оборот.

Повече от 200 000 чуждестранни купувачи от 209 страни са посетили последното 109-то издание на панаира, което обяснява и постигнатия бизнес оборот над 36 милиарда щ.д. Това е ръст с 5,8% в сравнение с предходното издание.

Над 20 000 Китайски фирми взимат участие всяка година след подбор от хиляди желаещи. Над 150 000 вида китайски и чуждестранни продукти се представят на изложението, като всяка година 40% от всички представени продукти са нови.

На 110-я Кантонски панаир ще има над 58 000 щанда с китайска и чуждестранна продукция. По традиция се организира специална изложбена зона за вносни стоки.