310 лв. за декар е средната цена на земеделската земя в България в момента. Това съобщиха от Асоциацията на собствениците на земеделски земи, цитирани от БНР.

От там допълниха, че тенденцията е към поскъпване.

В последните години се увеличава интересът на чужди инвеститори, които искат да купуват земя у нас, отчитат от асоциацията.

За разлика от останалите недвижими имоти, цената на земеделската земя остава стабилна и в условия на криза. Очаква се броят на сключените сделки за покупко-продажба на земя да надхвърли миналогодишния като в района на Добруджа цените достигат дори до 400 лева за декар.

От асоциацията допълват, че през 2009 година в България са направени 110 хиляди сделки, в които са изтъргувани един милион и сто хиляди декара земя.

Тенденциите към растеж са валидни в световен мащаб. Само за миналата година в света обект на търговия са били 45 милиона хектара земя, което е 11 пъти повече от земята, продадена през предходните десет години.

От Асоциацията на собствениците на земеделска земя прогнозираха още, че през 2011 година цената на земеделските площи ще нарасне с 10-15 процента. Същият ръст се очаква и при изплащаните ренти. Към момента те са между 22 и 27 лева за декар в зависимост от района.