Съюзът на градинарите у нас се надява контрабандният внос да бъде редуциран силно. Председателят на Управителния съвет на съюза Слави Трифонов обясни, цитиран от БНР, че понякога сочните плодове и зеленчуци се ядат след 30-ия ден. Това при всички случаи означавало, че са третирани. Затова от съюза настояват пред веригите, както и досега са го правили, за паритетни условия на договаряне.

Националният съюз на градинарите в България организира първата по рода си среща на производителите на плодове и зеленчуци у нас с представители на веригите супермаркети и преработвателните предприятия. Целта е участниците на късите вериги на доставка да се убедят, че електронният пазар "Градинария" е полезен и да увеличат доверието между тях.

Слави Трифонов обясни, че платформата е на шест месеца и е станала популярна сред производителите и търговците на пресни плодове и зеленчуци. Имала добро развитие. Трифонов посочи, че платформата е за български производители, но търговците могат да бъдат и чужди. Вече имало няколко сделки с чужди търговци на български плодове и зеленчуци. Румънският пазар в последните години се бил оформил като най-близък за българските плодове и зеленчуци. От браншовата организация се надяват през новия сезон интересът да се засили.

Слави Трифонов е категоричен, че "Градинария" е доказала полезността си. Най-големият проблем по мнението му е, че бизнесът в сектора в много висока степен е на тъмно. Единствено неговия съюз настоявал бизнесът да бъде осветлен.