Българските фирми в готовност да започнат производството на защитно облекло и маски, обмисля се дори и износ за други държави.

Това стана ясно от брифинг на икономическия министър Емил Караниколов.

Държавата е осигурила защитно облекло и маски за медиците за няколко месеца напред, изтъкна той. Търсенето в пъти надминава предлагането, подчерта министърът.

Затова трябвало да се осигури производството и за потребителите. Българските фирми реагирали много бързо и вече се изследват мострите и материалите.

Не достигат маски за персонала на Спешното в Ямбол

Не достигат маски за персонала на Спешното в Ямбол

Двете отделения разполагат само с по един специалист

Костюмите, с които разполагаме за 2-3 месеца са еднократни. Това, което се предлага от родните фирми ще може да се ползва между 30-50 пъти. Нашите фирми ще работят за българското население.

Емил Караниколов дори вярва, че ще можем да започнем да шием и за износ. Едната фирма има служители от 150 души, другата - 2000.

Производителите са готови да започнат работа веднага и да осигурят дори 10 000 маски на ден. Две фирми вече са донесли готови мостри, представени от ръководителя на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски. Облеклата отговаряли на изискванията за водонепромокаемост и да могат да се ползват многократно, по думите му. Дори да излязат по-скъпи от еднократните, те ще си избият цената.

Държавата готова с екшън план срещу коронавируса, успокоява Караниколов

Държавата готова с екшън план срещу коронавируса, успокоява Караниколов

При нужда правим изнесени центрове извън болниците с 15 000 легла

Другата фирма пък сама осигурява платовете. Към нея има забележки за циповете. И двете фирми осигуряват облекла с дишаща материя и ще са добри за екипите, според Мутафчийски.

В Китай медицинските екипи били наранявани заради лошата материя. Това ще се избегне за нашите лекари. Все още не може да се коментира цената. Първо трябва да минат тестовете.

Българската индустрия днес доказала възможностите си за иновации, доволни са от икономическото ведомство. Дори имаме готовност за износ в две държави извън ЕС. Износ обаче ще започне, след като бъдат задоволени нуждите на българските потребители.

В Калофер започват серийно производство на маски

В Калофер започват серийно производство на маски

Дружеството е с капацитет да произвежда по 10 000 на ден