Третата по големина бразилска металургична компания CSN няма намерение да придобива никакви активи на предприятия, както в Бразилия, така и извън нея. Това съобщи сайтът metaltorg.ru , цитиран от moneybg.

Изданието цитира финансовия директор на дружеството Отавио Лассано, който заявява че компанията няма планове за бъдещи инвестиции, като в това число влиза и сделка за българския металургичен комбинат „Кремиковци".

Изданието отбелязва, че преди седмица българското Министерство на икономиката е информирало обществеността, че бразилската компания все още има интерес от покупка и преговори продължават да се водят.

Пред news.bg обаче председателят на синдикат "Металурзи" в предприятието  Людмил Павлов заяви, че до него не е достигнала подобна информация, но не я и отрече. Той допълни, че тя ще бъде проверена и по-късно днес ще има яснота около евентуалното оттегляне на бразилския кандидат  

Припомняме, в края на март CSN отчете почти седемкратно увеличаване на печалбата си през последното тримесечие на 2008 г. спрямо същия период на 2008 г. Положителният финансов резултат достигна 1.73 млрд. долара, реализиран благодарение на продажбата на част от  железодобивното си подразделение Namisa

Обемът на реализираната продукция обаче е намалял с 36% спрямо последното тримесечие на 2007 г. до 906 хил. тона.

В края на февруари украинската компания „Смарт Холдинг"също се оттегли от преговорите за придобиване на обявения в несъстоятелност завод. Причината бе липсата на достатъчно подкрепа от страна на кредиторите на завода.

В края на март  стана ясно, че дори и за комбината да бъде намерен инвеститор, прогнозите са, че над 2 000 работници ще останат без работа. Междувременно техните протести продължават и днес.

Миналата седмица представителите на работниците се срещнаха  се срещнаха министър Петър Димитров.  След  разговорите с министъра Васил Яначков от синдикат  „Металици" към комбината заяви, че при евентуално спиране на доставки на газ за комбината има евентуална опасност от експлозия.