тренчевЛидерът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев при откриването на конгреса на синдикалната организация постави въпроса защо след 22 години България е толкова различна от мечтите ни и даде своите отговори. Неговото заключение е, че целият преход е резултат на добре замислен до голяма степен осъществен сценарий.

Според Тренчев, ще бъде предизвикателство изследователите да проучат първите 100, 500 или 1 000 български фирми и да установят какъв процент от тях притежават представителите на старата комунистическа номенклатура, техните добре образовани в чужбина наследници, както и представители на тайните служби.

„Предварително знам, че няма как да се разкрият лесно прикритите зад офшорни фирми лица от същия кръг, но и ясните ще бъдат достатъчни, за да се направят съответните изводи", каза Тренчев.

Константин Тренчев разкритикува предишните управляващи. Той нарече Тройната коалиция „управление на сговора между БСП, НДСВ и ДПС" и изтъкна, че по време на мандата им в относително спокойния и благоприятен период преди кризата не са били осъществени никакви реформи - нито в здравеопазването, нито в науката, нито в енергетиката, нито в селското стопанство.

Усвояването на европейски фондове към края на мандата на Тройната коалиция не успя да надхвърли границата от 2%", посочи още Тренчев. "Наследството, което завари новото правителство в отделните ведомства, бе катастрофално", изтъкна още той и добави, че няколко министри, зам.-министри и шефове на агенции са станали клиенти на прокуратурата, но и досега ефективните процеси са единици и краят им е неясен.

В началото на 2010г. се установи, че балансираният бюджет е утопия, а еврозоната е недостижима за години напред, при което се е преминало към свръхдефицит, посочи Тренчев. „През март 2010г. се прозря най-накрая необходимостта от спешни мерки за овладяване на кризата с икономиката и бе задвижен тристранният съвет", заяви синдикалният лидер.

Тренчев изтъкна постигнатия консенсус за 59 антикризисни мерки и коментира, че повечето от социалните са реализирани, но не може да се каже нищо оптимистично за финансово-икономическите.

Обобщавайки сегашната ситуация като лекар, Тренчев каза за България, че държавата е сериозно болна  и предупреди, че ако не се предпишат правилните лекарства или пък лечението закъснее прекалено, прогнозата за пациента не е оптимистична.

По думите на лидера на синдиката, колелото на нашата обреченост започва с надежда, минаваща през разочарование и завършваща с омраза. „То се е завъртяло много пъти и трябва да осъзнаем, че носим вина за този кръговрат и че само нашата активна позиция може да прекъсне това", каза той.

Тренчев изтъкна, че основните човешки права, записани в Конституцията, остават затворени между страниците й, ако няма действен механизъм, гарантиращ прилагането им. „Този механизъм би работел, ако всеки от нас има смелостта да ги отстоява, а солидарността помежду ни би осигурила неговата ефективност", категоричен е синдикалният лидер.

В словото си пред делегатите, Тренчев отбеляза, че малките отрудени и бедни хора, разчитащи само на двете си ръце, имат срещу себе си могъщи сили - властта и капитала. Самотни, разединени и уплашени, те могат само да страдат, коментира Тренчев и припомни, че в писанието е казано: „...по-добре да запалиш малка светлина, отколкото да проклинаш мрака".

Той цитира и Махатма Ганди в уверение, че малките бедни и незначителни хора могат да победят и най-силните империи:

Нещата, които ще ни унищожат, са: политика без принципи, удоволствие без съвест, богатство без труд, знание без мъдрост, бизнес без морал, наука без човечност и вяра без жертви" и пожела да не допускаме това да се случи."