находищеС решение на правителството беше предоставена концесия за добив на природен газ от находище „Калиакра" на фирма „Мелроуз Рисорсиз", съобщиха от пресцентъра на МС.

Находището е с размер 18,9895 кв. км и е разположено в континенталния шелф на Черно море.

Срокът на концесията е 7 години, като минималният годишен добив за периода 2011-2015г. е в размер на 255 млн. куб. метра. Очакваните постъпления за срока на концесията са над 73 млн. долара. За разработване на находището концесионерът ще инвестира около 60 млн. долара, а допълнително 10 млн. са предвидени за възстановяване на околната среда след изтичане на договора.

Правителството предостави и 17 424,1 дка земя на концесионера „Медет", покриващи находището на медни руди „Асарел" в близост до Панагюрище, както и необходимите за осъществяване на концесията плащи.

На днешното заседание кабинетът удължи с 5 години концесията за добив на оловно-цинкови руди от находище „Говедарника" - област Пловдив. С концесионера „Лъки Инвест" ще бъде сключено допълнително споразумение към договора за предоставяне на концесия от 4 януари 2000 г.