850 лв. годишно ще трябва да плаща всеки таксиметров шофьор в столицата.

Днес общинските съветници гласуваха новия данък, който влиза в сила от 1 януари 2017 г.

Според разчетите на Столична община приходите, които ще влязат в бюджета ще възлизат на 5.5 млн. лв. Новият данък бе въведен със закон от Народното събрание и дава правомощия на общините сами да определят размера му.

Все още няма категорична позиция от страна на бранша дали ще скочи и цената на услугата таксиметров превоз.

Според експерти в момента цените на такситата са на предела на обществено приемливото и не може да скачат много. Други обаче предполагат, че е много възможно дори и да не се увеличи цената за километър пробег, да скочи първоначалната такса, която в момента е между 0.70 и 0.80. Предположенията са, че таксата може да скочи на 1.20 лв.

Според разчетите на общинарите миналата година таксиметровите шофьори в София са платили средно едва 45 лв. годишен данък върху доходите и 5,5 лв. осигуровки. Таксиметровите компании пък са платили корпоративен данък в размер на 1,9 млн. лв.

Екатерина Йорданова, шеф на транспортната комисия в СОС, още на предишното заседание увери, че са водени разговори с представители от бранша и те са уверили, че услугата няма да поскъпне. Според общинарката този данък, който заменя патентния данък, има и шанс да изсветли бранша.

Приходите от този данък ще се изразходват изключително и само за подобряване на транспортната инфраструктура в града, увери още тя.