Държавата да подкрепи оздравителния план за комбината „Кремиковци", настояват от КНСБ.

Ако правителството не реагира незабавно за оцеляване на работещите части на предприятието и за изплащане на дължимите заплати и обезщетения, синдикалистите ще излязат на протест.

Това заяви синдикалният лидер на КНСБ в комбината Васил Яначков, цитиран от БНР, след представяне на проучване, че хората работят в опасни за здравето условия на труд, без застраховки и при ниска хигиена.

Синдикалистите настояват Министерството на финансите да разсрочи публичните вземания в „Кремиковци", след което да се свика събрание на кредиторите.

От КНСБ разчитат, че ако има такова събрание и на него държавата се обяви категорично в подкрепа на оздравителния план, то част от облигационните също ще го подкрепят и капитализацията на дълга в комбината ще бъде осъществена.

Ако това не се случи след 12 ноември, съдът ще потвърди ликвидацията на „Кремиковци" и повече от 3100 души ще останат без работа.

Припомняме, облигационните на „Кремиковци" отхвърлиха оздравителния план, предложен от синдика на дружеството Цветан Банков.

Общият размер на дължимите работни заплати и осигуровки е близо 56 млн. лв. На съкратени около 3000 кремиковски работници се дължат почти 9 млн. и половина лв.

Предприятието трябва да плати тези пари чрез продажба на активи. В противен случай ще настояваме за парите си по площадите, казаха още синдикалистите.