Пенсиите в последните две години растели чрез заеми и дефицит. Тази позиция изрази пред БиТиВи икономистът Николай Василев, а според него те трябва да растат на база икономически растеж и по-добра събираемост.

Заради изцяло погрешна политика се завихрил хаос във финансите. Държавата ми прилича на заседнал асансьор във всички сфери, подчерта Василев и поясни, че е нужен ремонт във всички сфери. За него е трябвало да имаме излишъци и балансиран бюджет. Държавата не трябва да има дефицит изобщо, категоричен бе Николай Василев.

Той е за съкращения в администрацията. В администрацията има 12 000 незаети бройки. Нищо не пречело те да бъдат премахнати. Ако големите инфраструктурни проекти се строят на концесия, няма да се харчат толкова капиталови разходи, по мнението му, а харчовете са, защото ни управляват леви популисти. За него магистралите трябва да се строят на концесия.

Той е против енергийните помощи и връщане на 20% ДДС. Не могат до безкрай да се вдигат социални разходи, смята Василев. Не виждам никакви наченки на визия за България, подчерта той и е за членството ни в Еврозоната. Василев каза, че лично Кирил Петков и Асен Василев му споделяли, че са против Еврозоната.