"В тази история могат да се видят всички пробойни в българското законодателство и цялата нагласа на наглите работодатели. Как работници се продават заедно с инвентара на едно предприятие, как ръководството на фирмата се крие от тях, как не им плаща заплати, не внася осигуровки, не им прекратява трудовите договори, не могат да се снабдят със справки. И как държавата също я няма, за да подкрепи със своите действия работниците, така че да има справедливост", отсече омбудсманът Мая Манолова на среща с работниците от "Пикадили".

Манолова се срещна отново със служители от веригата магазини и ги информира за действията на институцията във връзка с техните жалби за неизплатени от декември насам заплати.

Тя ги запозна и с писмата изпратени до агенциите,институциите и фонда, в които настоява да бъде извършена проверка.

Манолова призна за експлоатацията на труда у нас

Манолова призна за експлоатацията на труда у нас

В края на септември работникът ще може бързо да си взема дължимото от работодателя

Манолова коментира, че на есен ще настоява категорично да бъде прието предложението срокът между прекратяване на трудовия договор и започването на производство по несъстоятелност на фирмата да се удължи на 12 месеца. Това законодателство пряко регламентира работата на Фонда за изплащане на обезщетения на работници от фалиращи предприятия.

Към момента срокът записан в закона е тримесечен.

Удължаването трябва да се случи, за да не чака работникът добрата воля на кредитора да започне производство по несъстоятелност.

По думите на омбудсмана, именно твърде краткият период е пречката, заради която никой не може да получи дължимите му средства от събраните 250 млн. лева във фонда.