На брифинг министърът на икономиката Трайчо Трайков се похвали, че са изчистени проблемите от миналото по ОП „Конкурентоспособност" и сега тя работи по-прозрачно.

В момента тя осигурява свежи пари за компаниите, които да им помогнат да намерят пътя към растеж", изтъкна министърът.
Според него трябва да се наблегне в подпомагането на сектори с висока добавена стойност - въвеждането на иновации.

Средният принос на тези сектори към БВП в страните от ЕС е около 47%, а в България е 15%", изтъкна Трайчо Трайков.

До края на юни ще бъде учреден холдингов фонд с капитал 199 млн. евро, които ще останат в България, а не в чуждестранни банки, както се предвиждаше до сега.
До края на юли по думите му ще стартира и процедурата за създаване на фонд за рисков капитал.

Също така той изтъкна, че е стартирала процедурата по програмата за технологична модернизация в големите предприятия, като общият размер на безвъзмездната помощ е 30 млн. евро.

Също така стартирала е процедурата за техническа модернизация в малките и средните предприятия, като подкрепата тук е 50 млн. евро. Другата процедура е за подкрепа на иновационни дейности в предприятията с обща стойност на финансов ресурс 10 млн. евро.

За първите 6 месеца на тази година по ОП „Конкурентоспособност" в процес на изпълнение са 601 договора, безвъзмездната финансова помощ, по които е в размер на над 354 млн. лв., похвали се още Трайчо Трайков.

По програмата са изплатени над 32 млн. лв. Изплатените средства са за над 95% от всички плащания, извършени след юли месец 2009-а, посочи още той.

Изваждаме на светло консултантите, които съветват фирмите, подчерта още икономическият министър и допълни, че е ускорена обработката на документите на бенефициентите, които кандидатстват за евросубсидии.

По ОП „Конкурентоспособност" предишното правителство за 2 години и половина е усвоило 1,5 млн. лв., а настоящото правителство 32 млн. лв.

Трайчо Трайков обясни защо е отстранил досегашния изпълнителен директор на ЕлБи „Булгарикум". От 2004 до 2009-а всяка година фирмата получава между 5 и 6 млн. лв. от продажбата на закваска, обясни министърът.

Също така за 2009-а печалбата на фирмата е 900 млн. лв. Производството на сирене и кашкавал се оутсорсва, посочи още икономическият министър. В същото време той изтъкна, че от работата на базата във Видин се губят 4 млн. лв.

Попитан за проверката на НЕК министърът заяви: „НЕК работи години наред без инвестиционна програма". Компанията, както още посочи Трайчо Трайков, редовно надхвърляла разходите, определени от държавния регулатор и редовно прехвърляла пари от лицензионни инвестиции в нелицензионни дейности.

Министър Трайчо Трайков обеща на медиите в петък да се срещне с тях, за да разговарят изцяло по тема енергетика.

Той представи новите попълнения в екипа си. Марий Косев е новият зам.-министър в сектора енергетика, заменил отстранената Мая Христова.
От него министърът очаква ускоряване на работата по енергийната стратегия, изготвяне на закона за ВЕИ, както и преструктуриране на дружествата в държавния енергиен сектор.

Косев от своя страна посочи, че трябва да се ускори работата по енергийната стратегия и закона за ВЕИ, като тези два документа ще трябва да бъдат разгледани от депутатите преди края на настоящата сесия на НС. Косев каза още, че много внимателно ще се анализират опциите за преструктуриране на енергийния сектор.

Мая Христова е новият изпълнителен директор на БЕХ, а Грета Добрева - новият директор в Дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност" в министерството.