От началото на следващата година общините да могат да ползват безвъзмездно минерални извори, които са държавна собственост. Това предвиждат промените в Закона за водите, приети на пръво четене от Народното събрание.

Според министър Нона Караджова под 30 на сто от находищата в страната се използват.
С приетите поправки се дава възможност на местните власти по-рационално да ползват минералната вода в региона, съобщава БНР.

Тези находища ще се определят ежегодно със списък от министъра на околната среда и водите.

Общините ще могат да получат за ползване само тези извори, които все още не са отдадени на концесия или минералната вода не се използва за питейно водоснабдяване.

Общинските съвети ще имат възможност да определят тарифа или безвъзмездно да отдават за ползване находищата, като приходите ще са изцяло за съответните общини.

Законопроектът предвижда и до 2013 година да се изготвят карти на рисковите зони от наводнения. Тези карти ще бъдат отразени и в устройствените планове на общините, като по този начин съответните главни архитекти ще могат да преценят режима на издаване на разрешителни за строеж.

Съответните карти ще послужат и на застрахователите - с цел адекватно определяне на полиците и застраховане на имуществото в зависимост от степента на риска от наводнения.