Парламентарната комисия по транспорт отложи с половин година законовите промени, с който таксиметровите водачи ще трябва да се пререгистрират и да имат трудови договори, когато работят към големи фирми.

Припомняме, парламентът прие поправка в Закона за автомобилните превози, с която възможността да се оперира от името на превозвач и да се създават фирми-бушони се прекратява. От така направеното изменение, водачите, които искат да продължат да работят за своя сметка, трябва да се регистрират като превозвачи.

Големият брой водачи, които подлежат на пререгистрация - над 11 000и малкият брой подадени до момента заявления (250), налагат удължаване на крайния срок.

Заместник-министърът на транспорта Антон Гинев подкрепя техническото отлагане с 6 месеца, заради необходимостта от административен капацитет за пререгистрацията.

Председателят на транспортната комисия в парламента Гроздан Караджов обясни, че се поправя грешка на депутатите, които са гласували промяната, въпреки че са били запознати със становището на автомобилната агенция.

„Оказа се, че не е възможно те да се справят с твърде многото заявления. За да поправим грешката - ние удължаваме този срок", призна Караджов.

Депутатите на Транспортната комисия от всички парламентарни групи са категорични, че таксиметровият бизнес ще излезе на светло със сигурност след 6 месеца, като ще се съобразят с бранша и на 1 юли всички водачи трябва да бъдат регистрирани или на трудов договор, или като превозвач.